2013. augusztus 22., csütörtök

Jó tanácsok daganatos betegeknek

Pár jó tanács tőlem daganatos betegeknek a Simonton módszer alapján, amik elősegíthetik a gyógyulást:


  • Gondold át a milyen előnyökre tettél szert betegséged által. Példák: több törődést kapsz szeretteidtől, nem kell végre dolgoznod megutált munkahelyeden, betegségedre hivatkozva több dolgot megengedsz magadnak. Tudom, egy ilyen helyzetben, mikor szinte csak azzal szembesülsz, milyen negatív következményei vannak betegségednek, nehéz átállni egy olyan gondolkodásra, amiben igazából jó dolgokat kapsz a rákodtól. Viszont amíg nem szembesülsz ezekkel, benne maradsz a csapdában. Írd le az előnyöket egy papírra. Majd vedd őket sorban, és próbálj alternatívákat találni, hogyan maradhatnának meg ezek az előnyök betegség nélkül. Tanuld meg kifejezni szükségleteidet családod, barátaid felé.
  • Szintúgy vesd papírra, milyen stressz helyzetek értek a betegséget megelőző 1-2 évben. Stressz bármi lehet, ami számodra felfokozott állapotot okozott, negatív, pozitív dolog is! Gondolj arra, hogy szervezeted, és főként immunrendszered ennek hatására kimerült. Ha még mindig fennáll a stressz forrás, hogyan lehetne megszüntetni? Ha nem lehet megszüntetni, hogyan lehetne ellensúlyozni?
  • Végezz rendszeres testedzést. A testedzés a stressz egyik megfelelő levezetése, valamint ösztönzi az immunrendszert. Olyan mozgásfajtát válassz, amelyet szívesen végzel, és nem túl megerőltető, mert azzal ellentétes hatást válthatsz ki. Ha fekvő beteg vagy, mozgasd kezeidet, lábaidat, amennyire tudod. Javasolni tudom személyes kedvencemet, a jógát.
  • Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat! A célok az élethez kapcsolódnak, erősítik az élni akarást. Értelmet ad az életünknek, nem az a fontos, végül elérjük-e őket. Mindig legyen miért felkelni, ha csak azért, hogy felöltözz, akkor azért! Konkrétak legyenek a célok, és reálisak.
  • Naponta relaxálj, és közben képzeld el rákodat valamilyen szimbolikus formában. A lényeg, hogy gyengének képzeld. Majd képzeld el fehér vérsejtjeidet, akik rengetegen vannak, hogy eltakarítják onnan, és csak ép szövetek maradnak a helyén. Képzeld el a tested, amint tökéletesen működik, és minden szerv el tudja látni a maga feladatát.
  • Ha jól érzed magad, ne vedd fel a beteg szerepet, csak ha orvoshoz mész! Otthon ne járkálj pizsamában, öltözz fel, csinálj hasznos és örömszerző tevékenységeket egyaránt.
szeretettel: Annao

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése