2013. december 23., hétfő

Testedzés-valóban egészséges?

Manapság mindenhol azt olvassuk, halljuk, látjuk, hogy egészségünk megőrzése érdekében sportoljunk. A sport jó. Levezeti a feszültséget, erősíti az immunrendszerünket. De vajon mindegyik mozgásfajta?

Évekkel ezelőtt engem is elkapott az edzés-mánia. Elsősorban az alakformálás vezérelt, mint általában minden nőt. Otthon szerettem tornázni, rengeteg Dvd-t kipróbáltam, Rubint Réka, Béres Alexandra, Bíró Ica, ..... Aztán egyszer csak bejött a divatba a nők számára is a keményebb edzés. A karcsú nőideál helyett hirtelen az izmos lett az etalon. Természetesen én is követtem a divatot, volt nagy súlyokkal való edzés, kemény intervall tréningek. A hatás persze nem maradt el, sok izmot szedtem fel magamra, egyre kerekebb lett a vállam, keményebb a fenekem. És hát ha keményen edz az ember, a kiegészítők sem maradhatnak el, mert ugye az izomnak épülnie kell valamiből, fehérjeporok, aminosavak...stb.

Aztán jött a Gerson módszer, amelyben le lettem tiltva az edzésről, maximum a jóga jöhetett számításba. Rossz volt belegondolni, mi lesz így az évek alatt felépített izomzatommal? Hogyan fogom kibírni edzés nélkül? Jógázni már előtte is jógáztam pihenőnapokon, így az nem volt újdonság.
Augusztus óta ugye húst sem eszek, és egy-két kanál joghurton kívül más állati fehérjét sem. A testem mégsem változott sokat, igaz vékonyabb lettem, de a feszességéből nem veszített.

És egyre jobban kezdett tetszeni, hogy a torna végére nem purcanok ki, hanem élvezem minden percét, és utána is hihetetlenül feltöltődöm. Ekkor kérdőjeleződött meg bennem, hogy vajon jól tettem-e, hogy éveken át sokkoltam a testemet a kemény edzésekkel, és a kiegészítőkkel, melyek feldolgozása a testet szintúgy igénybe veszi.

Csak elképzelem egy átlagos nő hétköznapját. Napközben dolgozik, délután a gyerekeivel van, süt-főz-mos-takarít(jó esetben megosztják a férjével a feladatokat, de még akkor is fárasztó), egész nap sok állati fehérjét eszik, kevés szénhidrátot, és a rohanós nap után még este leáll egyet edzeni. Persze egyértelműen jobb ez az életmód, mintha egész nap csipszet enne, majd este lefeküdne a Tv elé.

De lássunk egy hosszabb távon mindenképp tarthatóbb és kivitelezhetőbb alternatívát: munka, gyerekek, házimunka...ezeket ugye nehéz lenne elkerülni. De az étkezés könnyen emészthető, vitamindús fogásokból állna, mondjuk nyers saláta, gabonák, hüvelyesek, kíméletesen, fűszerszegényen elkészítve, melyek nem terhelik le úgy az emésztőrendszert. Este pedig ahelyett, hogy tovább pörgetné magát az ember egy intervall edzéssel, megadja a lehetőséget a testének, hogy lecsendesüljön. Egy 30 perces laza-tényleg laza kardió edzés, mondjuk tempós séta, vagy egy dinamikus jóga tökéletes alternatíva. Jó, hát ezzel a módszerrel nem lehet több kilónyi izmot szedni magunkra, de a könnyű, egészséges étkezés, és a jóga kétség kívül csinos testet eredményeznek.

Már csak azt kell mindenkinek eldöntenie, mi a fontosabb hosszú távon? Nem ítélkezem, lehet, hogy akinek erősebb szervezete van, mint az enyém, sokáig bírja a megterhelést. De nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek végtelen a teherbíró képessége. De erre sajnos csak akkor döbbenünk rá, amikor megbetegszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése